Trögt solskensfiske


I helgen som var hade vi besök av ett par vänner från Garphyttan. Mattias och Niclas är torrflugefantaster till vardags men gjorde ett gästspel på vår fina kust för lite havsöringsfiske. Det var inte de bästa förutsättningarna som väntade oss med gassande sol och lite vind. Vi borde väntat in kvällningen men vi kände att vi kan lika gärna fiska och komma ikapp sedan senaste träffen vi hade.
Sagt och gjort så begav vi oss söderut och testade några platser som jag inte fiskat på tidigare. Är ju ett ypperligt tillfälle att reka lite platser en dag som denna.
Vi hade som misstänkt trögt fiske, efter stor havsöring, får jag väl tillägga, för det kryllade av småöring. Det vakade hela dagen efter kustlinjen och vare sig vi ville eller inte så landade vi ett 15-tal av dessa småöringar. Det känns som det är ett bra tecken i alla fall om de nu lyckas överleva alla faror som väntar dem.
Det var  allt ett par gånger som vaken var rejäla och av virveln att döma så var det fin fisk som visade sig, hur stora de var förblir vi ovetande om.
Det skulle dock dröja intill kvällningen innan de större öringarna visade sig mer frekvent och jag kunde visa killarna ett bättre exemplar på havsöring. Det var en riktig akrobat och den tog sitt jobb på fullaste allvar med att hoppa och rusa om vartannat.

Kvällsfisket kom igång runt 20:00 och det var som vanligt härliga vak i ytan när de gick och betade småfisk (hittade lite exemplar i magen) Måste säga att min gröna fiskimitation (bild här) var ganska lik, möjligtvis lite bred i torrt skick men de slimmar ju till sig i vattnet.
Vaken höll på ett par timmar innan det lugnade sig och havsöringen visade sig mer sporadiskt. Vi hade säkerligen kunnat fiska en bra bit in på natten en kväll som denna men vi var ganska möra i kroppen och ville gärna gå hem över bergen när det fortfarande fanns lite av dagens ljus kvar.
Flugor som vi fick fisk på var små fiskimitationer i grönvit/brunvit samt mallard X-press i ljus ton. Min största tog strax innan 20 och jag fiskade en förtyngd specialare som jag har tog hem längs en djupkant.

hjertsson (1 av 1) Niclas blickar ut över horisonten, något som inte hör till vanligheterna hemma i Garphyttan

ödla (1 av 1)Då fisket var trögt så kunde man passa på att studera stranden och de andra djur som gömmer sig bland stenarna. En liten salamander av något slag kanske ?

havsöring 1.55 (1 av 1)En västkustöring på 1.55 kg, kampvillig och stark

Kommentera