Räkfrossa


Mycket räkor har det blivit. De är roliga att binda dessa även om de är rätt tidskrävande.
Sista tiden så har jag helt enkelt inte kunna slita mig från dessa alster.
Det tog ett gäng flugor också innan jag fick till det. De hade en tendens att vända sig  och gå snett.
Men nu tror jag att jag hittat melodin och de senaste av mina kreationer har gått ”rätt” alltså med kroken uppåt.
Jag lägger 3 lager med remsor av tungstensark under kroken. Skär dessa i smala strimlor och lägg på varann. Gör då överliggande lagret lite kortare än föregående så man får en tapering eller hur man nu skall förklara det.

Christal_clear shrimp (34 av 68)

När du bundit in första remsan man bara dra av eller klippa av och binda på nästa. Börja lite efter och sluta lite innan så det blir jämna övergångar.

 

 

 

 

Efter det så binder du munnen av lämplig fjäder. Jag använder oftast Mallard (gräsand) eller liknande. Sen gör jag en dubbingboll och binder framben och ögon. Skall du ha antenner på flugan så är det ju också nu i början du gör detta. Efter ögonen och innan första benen kanske är lämpligt. Finns många alternativ till detta, hackelstam, gummiben, syntetfibrer av något slag. Fantasin får flöda.

Christal_clear shrimp (36 av 68)Christal_clear shrimp (21 av 68)Lägg lite dubbing mellan ögonen och benen så de bildas ett avstånd.
Ibland så gör jag ögonen först och frambenen efter. Det brukar ge sig när jag binder, benen är ju knixiga och man kan få hålla på lite fram och tillbaka innan man får till det bra.

Nu är det dags att binda in en ribb och en ”lugg” på räkan. Lägger ofta lite dubbing för att dölja infästningspunkten den fortsätta med nästa benpar. Benen gör jag av vanliga gummiben alt smyckestråd från Panduro. Det finns två typer som jag kör med. En rund som är helt genomskinlig sen en platt som är lite vit. Den sistnämnda är betydligt enklare att binda in då den platta sidan gör att de inte rullar så mycket. Gör en knut på tråden för att få till en led.

 

Christal_clear shrimp (35 av 68)

Nu borde flugan se ut något åt detta hållet.
Man kan lägga lite dubbing mellan benen om man vill eller så lindar man bara tråd. Skall man gå med uv limmet runt hela kroppen så vill jag inte ha för mycket dubbing då den blir tjock av detta. Har jag dubbing så lägger jag endast uv på ryggen.

 

 

 

När du gjort alla benen så gör jag öglorna vid krokögat. Bind in gummitråden och gör en ögla, bindfast och likadant på andra sidan. försöka bind in gummitråden så det följer kroppen på flugan. Jag vill helst ha en tapering och inte en klump vid krokögat. Men det är nog bara för våra ögon som det spelar roll.

stjärt (1 av 1)

 

När detta är gjort så är det dags för ryggskölden. Använder då de färdiga räksköldar som finns, eller så klipper jag loss den transparenta delen mellan dessa ryggsköldar och använder den.

Christal_clear shrimp (29 av 68)Klipper du mellan de andra räksköldarna så blir det en fin bit som är V-formad. klipper sen en spets och en jack i mitten så krokböjen kan ligga där. 

 

 

 

 

Lägg på skölden och ta ribbingen (nylonlina 0,15-17) och linda fast skölden fram till krokögat och bind fast. Här kan du nu avsluta och klippa av tråd.
Sist och det som jag tycker lyfter flugan är en rygg med UV lim. Jag använder Loon och det finns  Thick och Thin som jag använder. Thick är lite mer lättjobbat men lätt att det blir lite gropar. Jag skulle nog köpa thick om du inte har någon.

En färdig fluga kan då se ut som nedan. Om du är observant så ser du att denna inte har någon ”loopstjärt” och det var innan jag kom fram till detta. Jag har bundit in detta i efterhand och flugan går då stabilare i vattnet. Ett tips är också att försök få benen att ligga   ut från kroppen så de också ger lite balans för flugan. Det är iaf mina slutsatser efter ha pillat med dessa.
Christal_clear shrimp (37 av 68)

 

Hänger du inte med på hur jag gjort så finns det massa filmer på youtube om detta. Sök på ”magic shrimp” eller ”leo shrimp” så hittar du dessa.

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Kommentera