Hösten ger tid för flugbindning


Havsöringsfisket har nu gått i dvala för de flesta västkustbor och fokus kan riktas mot flugbindning. Skall väl inte påstå att jag sitter dygnet runt men försöker hålla liv i det med ett par vändor i veckan.

De senaste kreationerna har varit räkor. Jag testar nu ett billigare material än speynackarna som man skall ha till originalet av ”pattegrisen”. Fibrerna och fjädern är ju inte lika långa så det blir lite svårt att linda hela vägen till krokögat. Men jag har löst det med att köra 2 st fjädrar i en ögla med hjälp av ”magic tool”.
Nedan bruna så frångick jag orginalmönstret (rosa) och ville hellre ha en lite mer mörk ton på den. Jag hoppas på att de fluorescerande ögonen skall väcka den uppmärksamhet som krävs. Nedan fluga blev också ”fly of the day” på flyflasher´s Facebooksida. Det var lite roligt tyckte jag 🙂
DSC_3497.jpg

 

Här har vi då den rosa varianten och även denna med den lite billigare varianten av Spey från höna. Jag kan även tycka att det inte gör något att fibrerna är lite kortare, för är det inte ganska irriterande när fisken bara nafsar och drar i änden utan att fastna.
En lite kortare fluga tror jag ökar chansen för krokade fiskar och således då kanske ett bättre alternativ. Viktigt bara att man inte tappar för mycket rörlighet som jag tror är en viktig parameter i det här med att locka till hugg… mycket att ta hänsyn till 🙂
Jag gjorde några som var lite mer fluffiga fram och om ni ser på bilden som pryder inlägget märker ni att den har lite mer material framtill. Valde då helt enkelt att lägga en fjäder till och trycker fram den med lite dubbing innan jag börjar med kroppen mot krokögat. Vi får se vilken som fiskar bäst.

DSC_3815.jpg

Foto 2014-10-21 18 03 40

Whiting spey hen cape

Här ser ni hur materialet ser ut.
Känns som det är ganska ”livligt” och skall bli skoj att testa dessa flugor vid tillfälle.
Man kan ju också använda Craft Fur om man vill.

 

Även en baitfish fick det bli. (Du hittar bindbeskriving för denna typ av fluga HÄR)
Men kort och gott så är det en zonkerremsa med dubbing längst fram som borstas ut som nacke/rygg och mage.
Sen ett huvud med 3d-ögon och UV lim runt för att säkra.
Jag har märkt det är viktigt att lägga limmet runt hela ögonen och verkligen täcka allt. Annars finns risk att ögonen släpper då UV lim inte ”limmar” speciellt bra.
Målar även på lite detaljer som en huggpunkt och gälar. Nog inte så viktigt men det känns bra 🙂

DSC_3631.jpg

Kommentera