Badväder


Det var torsdag eftermiddag och jag var på väg till havet. Det kändes som det kunde bli bra fiske med en lite ”murrig” dag. Himlen var lätt gråfärgad och det blåste några sekundmeter från sydväst.
Det gick trögt, bilköer…har aldrig gillat bilköer, framförallt inte på väg till havet och stundande havsöringsfiske.
Jag lyckades ju komma igenom tillslut och lugnet kunde infinna sig när man återigen står vid vattnet.
Första viken var lite mer i lä än vad jag tänkt men börjar ändå fiska av området inifrån och ut. Kastar och stegar omvartannat och fiskar av hela viken utan ett vak, hugg eller annat sken av närvaro från vår kära havsöring. Går upp på land och passar på att värma mig lite under tiden till nästa plats.
Det blir tydligt nu att tempen har fallit och även i vattnet känns det som. Tycker att det är kallare idag än föregående turer, kan det påverka fisket tro ?
Börjar fiska av stranden i ena änden för att jobba mig framåt. Här ligger vinden på bättre och det trycker på en del vatten in i viken. Vågor gör det svårt att upptäcka vaken till en början.
För fisken är här, den visar sig några gånger där det inte finns någon tvekan. Det finns också de vak som jag undrar om det är fisk eller synvilla? Jag får vara skärpt för att upptäcka fisken när de drar fram som tumlare och äter i ytan som många andra också sett och skrivit om senaste tiden. De kan dock vara väldigt svåra att upptäcka nu när det går såpass mycket vågor.

Jag lyckas landa 2 havsöringar och tappa 1. Alla var ganska små tyvärr, men det känns ändå bra att få drilla lite och det får en att glömma frusna fingrar för några minuter.
Jag har kört några vändor på stranden när jag går upp igen för ytterliggare en tur då fisken verkar vara här om än trögfångad. Åtminstone de lite större exemplaren denna dag.
Jag kommer halvägs ner längs stranden när jag ser en riktigt fin havsöring skjuta upp som en pil ur vattnet. Den håller sig uppe en stund när den trycker med sin paddel i vågbruset innan den lägger sig ner på sidan och ett tungt plask som resultat.
Fisken befinner sig både ur kastvinkel och lite för långt för mina bedrövliga kast så jag måste pölsa fram i den knädjupa vattnet innan jag lyckas lägga ut ett kast. Jag svär över min dåliga teknik samt att fisken var såpass långt ifrån mig men börjar hemtagning i hopp om vinst.
Men som det så ofta är i spel är det även i fiske, man vinner inte varje gång. Denna dag får jag ta med mig minnet av en hoppande fisk istället för en härlig kamp. Det som jag också får bevittna är en något galen människa som kommer ner till stranden och hoppar i badbrallorna. Det är inte sant tänker jag, men så är fallet. Det är nog det snabbaste doppet jag sett men nog väl så var han i vattnet.
Modigt, eller dåraktigt, det får ni avgöra själva.

Kommentera